Rendrakás és szemétszedés a garázsomban

A családunkban az az elfogadott álláspont, hogy mint meg kell őrizni, ami csak kicsit is hasznosnak bizonyulhat egyszer még az életben. Ez valószínűleg egy generációs probléma, hiszen anno a kommunizmusban tényleg semmit nem dobtak ki az emberek. És valószínűleg ezt a felfogást örököltem meg.

Viszont ez azt eredményezte, hogy a garázsom fullon van a különféle kacatokkal. Kupacokban áll a mindenféle alkatrész, használati utasítás, szerszám. Tényleg minden, ami csak valaha kellhet, az van. Ennek mondjuk a nagypapám a nagy mestere, akit egyszer megkérdeztünk poénból, hogy van-e például riasztója. És volt neki a padláson egy elromlott riasztó rendszer. Hogy minek őrizgette, arra nem tudott válaszolni, csak azt mondta, hogy most hasznos lett, mert oda tudja adni nekünk. Már nem is emlékszem hogy miért kellett nekünk egy elromlott riasztó, asszem az unokatesóm ki akart szedni belőle valami alkatrészt.

De nálam is vannak érdekes dolgok, az biztos. Csak ennek az a következménye, hogy a garázst eredeti céljára, vagyis hogy beálljunk autóval, nem lehet használni. Egyszerűen nincs hely. Egy ponton megelégeltem a dolgot és elhatároztam, hogy én márpedig mindent kidobok ami nem kell. És amit mégis meghagyok, annak meg kitalálok valami hatékonyabb tárolást.

Jó nagy munka volt, azt mondanom sem kell. Mindent átválogatni. Találtam a holmik között gázálarcot, régi érmeket, sőt még egy paprika méretezőt is. Ezen nagyon jót nevettem. A paprika méretező ugyanis egy műanyag karikát jelent amit anno használtak vidéken és megnézték hogy belefér-e paprika. Volt belőle több méret, és bumm. Kész is a méret szerint szétválogatott paprika. Hogy miért volt ilyen a garázsomban, az egy remek kérdés, valószínűleg a nagymamámé volt anno.

Rengeteg volt a szemét is, nem csak a vicces holmi. Mindenféle elromlott elektronikai kütyü, amit elraktam, hátha kell még valakinek valamelyik része. Persze senkinek nem kellett. Ezeket különválogattam, és elvittem a megfelelő helyre, ugyanis a nagy részük veszélyes hulladéknak minősült.

Miután ezzel megvoltam, felmerült a probléma, hogy a maradék holmit, hogyan rendezzük vissza, hogy leginkább gazdálkodni tudjuk a hellyel. Mert a régi ütött-kopott szekrények nem túl praktikusak, meg már minden bajuk van. Az egyikről egy ajtó hiányzik, a másikat nem lehet rendesen becsukni, a harmadikból a polcok hiányoznak… Elkezdtem hát keresgélni az interneten megfelelő alternatíva után, és rátaláltam a Salgó polcra.

A Salgó polc egy csavarmentes, horganyzott acélból készült polc rendszer. Többféle méret közül lehet válogatni. Nagyon megtetszett az egész konstrukció. Pont ilyet kerestem. Egyszerűen lehetett rajta rendezni a dolgokat.

Nagyon strapabírónak tűnt. Egyrészt az anyaga miatt, másrészt azért is, mert ez az egyik legelterjedtebb polc típus az EU-ban. Ha mindenki ezt veszi, csak nem lehet rossz. Ráadásul TÜV és ISO minősítéssel is rendelkezik. És a gyártó garanciát vállal. Szóval biztos, hogy ha veszek egy ilyet, nem fog egy hamar tönkremenni. Jól terhelhető, a polcok 145 kg-tól akár 450 kg megoszló terhelést is elbírnak mérettől függően. A keret pedig 1500-3600 kg-ig terhelhető.

Nagyon egyszerű összeszerelni. A képek alapján úgy nézem, pikk-pakk meglesz az egész. De ha véletlenül mégsem menne egyedül, amit kétlek, lehet szakember segítségét is kérni. A polcok 33 mm-enként állíthatók, tehát teljesen testre tudom szabni, olyan lesz mint amilyen nekem kell. Minden doboz, szerszám kényelmesen el fog férni.

2-3 napon belül ki is szállítják, tehát még a héten meglesz. Ennek nagyon örültem. A hétvégén összerakom, visszapakolok és már kész is a szép, rendezett garázsom. Nagyon belelkesültem, mert azt hittem, nagyon sokáig fog tartani mire megfelelő megoldást találok.

Az ára is nagyon kedvező volt! Ezzel végképp eldőlt, hogy nekem Salgó polc kell! Meg is rendeltem egyből innen: Salgó polc. Alig vártam, hogy a garázsom megint… hát őő garázs legyen. Vagyis hogy be tudjak állni a kocsimmal és ne csak raktárként üzemeljen. Biztos vagyok benne, hogy a Salgó polccal ez remek lesz. És bár tudom, hogy nehezen fogok megváltozni, tehát továbbra is el fogok tenni minden bizbaszt, legalább lesz hely neki a szép, új polcomon.