Acetilén palack csere az azonnali kidobás helyett

Az emberek valamiért annyira piszkos témának tartják a szemetet, hogy nem beszélgetnek róla. Ez pedig azt jelenti, hogy sokakhoz nem jutnak el a nagyon alapvető információk se ebből a témából: hogy mit hova szabad dobni, miért éri meg szelektíven gyűjteni bizonyos anyagokat, vagy hogy miért soroljuk a veszélyes hulladékok közé a festéktonereket vagy az acetilén palackokat. Ez pedig egy nagyon rossz dolog, hisz ha az embereknek nincs fogalmuk a hulladékgazdálkodás fontosságáról, nem fogják betartani annak alapvető szabályait. Előbb-utóbb pedig arra leszünk figyelmesek hogy az erdei illegális ledobók teli leszek gázpalackokkal, mert attól „olyan nehéz megszabadulni”.

Pedig az igazság az, hogy a gázpalacknak még pont hogy az egyik legkisebb problémának kéne lennie: mivel tömör fémből vannak, ezért még az érteke is nagy, és az ember azt várná, hogy senki se fogja így olyan egyszeren eldobni. Hisz általában ha valaki talál egy gázcseretelepet, ahonnan tud palackot venni, ott általában gázpalack cserére is van lehetősége, ami azt jelenti, hogy sokkal olcsóbban fog kijönni, hisz egyfajta újrahasznosítást végez: a saját palackját odaadja, a telep felvásárolja tőle, hogy majd később újra megtöltse, és ne kelljen nekik is újat gyártatni.

Arról már ne is beszéljünk, hogy a természetnek mennyire fontos, hogy a co2 vagy acetilén palackok ne illegális szemétlerakókon végezzék, hanem inkább újrahasznosítsák őket. Amellett, hogy mint bármilyen más szemét, rosszak, ezek még veszélyes hulladéknak is minősülnek: egyrészről a bennük lévő gázok fokozottan veszélyesek lehetnek, és gyakran üvegházhatásúak is, másrészt pedig, attól függetlenül, hogy már kiürültek, azért még mindig lehet bennük elég nagy a gáznak a nyomása ahhoz, hogy veszélyesek legyenek, és valamilyen fizikai sérülés esetén felrobbanjanak. Ezek mind olyan tulajdonságok, amik egyszerűen azt követelik meg, hogy a gázpalackunkat cseréljük, ne pedig eldobjuk.

Ennek ellenére még múlt héten is találkoztam olyan ismerősömmel, aki rendszeresen vásárol acetilén palackokat, de ezekről semmit se tudott. Ő szerkezetlakatosként dolgozik, és nagyon sokat használ acetilént a hegesztési munkái során, aminek hála úgy pusztítja őket, mint egy kisebb műhely. Mégse tudott semmit se arról, hogy miért éri meg az acetilén palack cserét választania azzal szembe, hogy mindig újat vásárol, pedig már hosszú évek óta teszi ezt.

Mikor elmagyaráztam neki a dolgot, persze őt is először az anyagi oldala fogta meg – olcsóbban tud vásárolni, és még a veszélyes hulladékok elszállításáért se kell annyit fizetnie! Mint kiderült, ez utóbbiból már annyira elege volt, hogy amúgy is néha vitt a szemetéből illegális lerakóhelyekre, amit inkább nem is méltatók szóra…

Azt is javasoltam neki, hogyha már az előző gázcseretelep olyan hanyag volt, hogy nem figyelmeztette arra, hogy jobb lenne az acetilén palack cserét választania, akkor talán azon is el lehet gondolkodni, hogy új beszállító után nézzen. Ketten együtt, ahogy nekilálltunk a munkának, elég hamar tudtunk is találni egy alternatívát, aki még házhoz is szállított hozzá, így tök könnyen akár helyben is megejthették a cserét. Ráadásul, már az alapára is olcsóbb volt annál, mint amit eddig vásárolt, tehát minden szempontból megérte.

Nem tudom, hogy hány ember lehet még, aki ehhez hasonlóan hanyag módon kezeli a hulladékát, és egyáltalán nem törődik a gázpalackokkal, vagy akár az ennél is veszélyesebb dolgokkal, de gondolom, hogy sajnos elég sok. Én se tudom, hogy lehetne ezt megoldani – valahogy jobban hangsúlyozni kéne mondjuk azt, hogy bizony, egy acetilén vagy egy oxigén palack is veszélyes lehet. Jelenleg úgy gondolom, hogy ez például a Pb gázpalacknál már megtörtént, és azzal az emberek óvatosabban is bánnak (és valószínűleg nem dobják el olyan könnyen), de valahogy a többinél ez még nem olyan köztudott tény. Remélem, hogy a jövőben ez is változni fog, és már mindenki a gázpalack töltését választja az új vásárlása helyett.