Környezettudatosság az élet minden területén

A családomba igyekszem minél jobban belenevelni a környezettudatos életmódot. A férjemmel szeretnénk, ha a gyerekeink úgy nőnének fel, hogy természetes számukra, hogy nem szabad szemetelni, hogy szelektíven kell gyűjteni a hulladékot, és oda kell figyelni a megfelelő energia felhasználásra. Sajnos gyakran elkap a szorongás, hogy így, ilyen világban milyen életet fognak tudni élni a gyerekeim, de igyekszem nem gondolni sokat rá, és a jelenre koncentrálni. Ennek ellenére mindent megteszek a mindennapokban, hogy minél kisebb legyen a háztartásunk környezetterhelése. Kijelöltem háromféle kukát a szelektív hulladékgyűjtésre, és szerencsére a családom gyorsan rászokott a dologra.

Az életünk másik területe, ahol változtatásokat hajtottunk végre energiagazdálkodás szempontjából az az volt, amikor váltottunk napelemes rendszerekre. Szerettük volna ezt a dolgot minél hamarabb meglépni, hogy ezzel is lépéseket tegyünk a zöldebb életmód felé. Azonban amikor ez felmerült, tisztában voltunk azzal is, hogy ezt kizárólag önerőből nem fogjuk tudni megvalósítani. De ekkor kaptuk azt az információt, hogy a napelem pályázat lehet a megoldás a helyzetünkre. Meg is találtuk azt a weboldalt, ahol nagyon sok hasznos tudnivaló áll az érdeklődők rendelkezésére.

Ha az ember meghallja a pályázat szót, akkor a klasszikus értelemben vett fogalom jut ezzel kapcsolatban az eszébe. Azonban napelem pályázat esetében nem egészen erről van szó. Ez tulajdonképpen egy hitel, ami 0% THM-es ráadásul. Ennek a támogatásnak az a célja, hogy a lakosságnak legyen olyan lehetősége, amelynek kihasználásával energetikailag korszerűsíteni tudja a házait. Hogy minél több mindenkinek hozzák meg a kedvét ehhez, ugyanannyit kell visszafizetni, mint amennyi a felvett hitelösszeg volt, egy centtel sem többet.

Azt is megtudtuk, hogy ha a rendszer jól van beszerelve, akkor már a működésének megkezdésétől elkezdi lefaragni a közüzemi számlák összegét. Innentől kezdve a megtérülési idő a futamidőtől függ csak. Azonban sajnos nem mindenki kaphatja meg ezt a hitelt, vannak feltételek, amiket teljesítenie kell a pályázóknak. Többek között ilyen az, hogy a kérvényezőnek nagykorúnak és cselekvőképesnek kell lennie, és rendelkeznie kell magyar adóazonosítóval. De szintén feltétel az is, hogy az ingatlannak, amit korszerűsíteni szeretne az illető, tulajdonosának vagy résztulajdonosának kell lennie, és ennek az épületnek az állandó vagy ideiglenes lakhelyéül kell szolgálnia. Ezen felül vannak kizáró okok is, aminek a fennállása esetén nem valósulhat meg a hitel igénylése. Például ha a személy igazolt jövedelme nem fedezi a törlesztőrészletet, de ilyen az is, ha az illető a kérelem benyújtásához szükséges feltételeket mesterségesen teremtette meg. Látható tehát, hogy van egy sor feltétel, aminek meg kell felelni, de ez ne tántorítson el senkit. Mindenképpen megéri befektetni ebbe az egészbe, mert hosszútávon megtérül.

A férjemmel mindketten azon a véleményen vagyunk, hogy sokkal jobban jártunk, hogy belevágtunk a projektbe, mintha maradtunk volna a hagyományos energia felhasználási módoknál. Ráadásul a gyerekeink is nagyon izgatottak ezzel kapcsolatban, sőt az iskolában meg is dicsérték őket, hogy mennyi mindent tudnak a napelemekről és a működésükről. Ennél jobb visszacsatolás nekünk nem is kell, hiszen az a legfontosabb dolog, hogy az ő jövőjük biztosítva legyen. Ebben biztosak is lehetünk, mert a napelemek nagyon hosszú élettartamúak, így akár több generációt is képesek kiszolgálni. Megnyugtat minket a gondolat, hogy lehet, az unokáink jövőjét is sikerült biztosítanunk energia felhasználás szempontjából.