“A DVD-k kora lejárt, eljött az online filmek ideje”

Gyakorló szülőként és környezetvédelmi szakembereként tudom, mennyire fontos az, hogy minél előbb elkezdjük a gyermekeink környezettudatos szemléletének kialakítását, ami semmiképpen nem merülhet ki a „Kukába dobd a használt zsebkendőt!”, vagy a „Kapcsold le magad után a lámpát!” vezényletekben. Természetesen ezek is fontosak, és ezek képezik a gerincét a környezettudatos nevelésnek, azonban az is fontos, hogy gyermekünk tudja, miért kérjük ezeket tőle.
Fontos, hogy megértse, nem azért kell a használt papír zsebkendőt a szemetesbe dobni, mert anya vagy apa ezt várja el tőle, hanem azért, mert így kerülhet megfelelően újrahasznosításra.

Sajnos szülőként azt tapasztalom, hogy az iskolában jelenleg még nem képezi a mindennapi élet és a tananyag szerves részét a környezetvédelem. A témában az én gyerekem számít a legtájékozottabbnak az egész évfolyamon, és a kis hősöm önszorgalomból próbálja a többi gyereket is az övéhez hasonló, környezettudatos attitűdre nevelni. A gyerekek láthatóan vevők az olyan ötletekre, mint a hulladék szelektív gyűjtése az iskolában, vagy a háztartási hulladék egy részének kreatív felhasználása technika és rajzórán. (Pl.: anyák napjára tojástartókból készült virágcsokrokat adtak ajándékba a gyerekek édesanyjuknak. Az egyes virágok szárát feltekert és lefestett újságpapírból készítették.)
Sok gyerek otthonról is az iskolába hozza be az olyan tárgyakat, melyeket könnyű szelektíven gyűjteni (Pl.: tejfölös, joghurtos poharak vagy PET palackok), de otthon hiába tennék ezt meg, a kukás ugyanabba a kukásautóba hajítaná be a szelektíven gyűjtött csomagokat is.

Eljött a nyár, és én aggódni kezdtem, hogy az eddig megkezdett munkánknak gátat vet a vakáció, de az évzárón az osztályfőnök, Marika néni tájékoztatta a szülőket, hogy a következő tanév környezetvédelmi témahéttel kezdődik majd szeptemberben. Azt kaptuk házi feladatul a nyári szünetre, hogy keresgéljünk otthon olyan tárgyakat, amiből nagy mennyiség áll rendelkezésre, hamarosan a kukában végeznék, és találjunk ki a megmentésükre, újrahasznosításukra valamilyen technikát.

A lányom, Kitti természetesen teljesen bezsongott az ötlettől, és már az évzáró napján elkezdte feltúrni a lakást ilyen tárgyak után kutatva.
A nyári szünet végére kisebb halmok keletkeztek a gyerekszobában WC papír gurigákból, gyufás dobozokból, tejfölös poharakból, befőttes üvegekből, tojástartókból és elnyűtt jersey pólókból. Alapanyagból már rengeteg volt, de egyelőre nem sikerült kitalálnunk, hogy mit fogunk készíteni ezekből, amivel majd előállhatunk az egész osztálynak.

Már augusztus közepén jártunk, amikor meglátogatott minket egy régi barátnőm, Annamari. Neki is előadtuk a kis dilemmánkat, hátha van valami jó ötlete. Elvégre ő is környezetmérnökként végzett hozzám hasonlóan, ráadásul különösen kreatív, ha kézműveskedésről van szó.
Annamari a nappaliban, a kanapé felett függő DVD-s polc felé bökött a fejével.
„Hasznosítsátok újra a lemezeket!”, mondta, mintha valami teljesen nyilvánvalót nem vettünk volna észre eddig.
„A DVD-ket? Bolond vagy? Egy vagyont fizettem értük! Meg különben is, akkor hogyan nézzük meg a kedvenc filmjeinket, amikor mozizós délutánt rendezünk itthon?”, támadtam neki szegénynek, mintha legalább is azt kérte volna, hogy égessem el a féltve őrzött családi ereklyéket.
„De minek tárolgatod őket? Rengeteg helyet foglalnak. Ráadásul a DVD lassan elavult technikává válik. Pár év, és magadtól is kidobnád a kukába. Ami viszont durván terhelné a környezetet, hiszen a lemezek műanyagból vannak, csillió év alatt sem bomlanak le!”
„Akkor majd néhány év múlva, mikor már elavult technológia lesz a DVD és mindenki kap ingyen sört meg mindenki nézhet ingyen filmeket a neten, akkor majd gondolkodom a lemezek újrahasznosításán”, vágtam vissza pikírten barátnőmnek.
„Ingyen sörről nincs információm, de a neten meg lehet nézni online filmeket – teljes filmeket magyarul!”
„Lárifári!”, legyintettem… meg még mit nem! Online filmek – Teljes filmek magyarul! Mennyire néz hülyének engem ez a nőszemély?

Azonban Annamari nem hagyta magát. Elmarta a laptopomat az íróasztalról, letette elém, majd beütötte egy weblap címét, majd találomra elindította az egyik A gyűrűk ura filmet az oldalon. Ami ráadásul Kitti kedvence…
„Na, most már mehetnek a levesbe a DVD-k?”, kérdezte a kelleténél kicsit sértődöttebben.
„Igen!”, válaszoltam, miközben magam elé húztam a laptopot, és elkezdtem a kedvenc filmjeimet keresgélni ezen az oldalon. El sem akartam hinni, hogy tényleg van egy olyan weboldal, ahol online filmek – teljes filmek magyarul megtekinthetőek. Végül a rengeteg DVD lemezből karácsonyi dekorációkat készítettünk szalvétatechnikával, akrilfestékkel, műhóval, csillámporral. Sőt, még a húsvéti csoki tojásokból összerakott műanyag figurákat is sikerült beleilleszteni egy-egy csendéletbe. Lett így oroszlános-télapós és robotos-angyalkás karácsonyi dísz is.