Környezetkímélő módszerek alkalmazása olajozottan

Kertészmérnökként egyre nagyobb figyelmet fordítok a házi hulladék feldolgozásra, illetve az újrahasznosításra. Így kezdtem el azon gondolkodni, hogy a kerti kis- és nagygépek számára milyen motorolajat szerezzek be, ugyanis az utóbbi időben sorra befürödtem az olajokkal – volt olyan is, ami kigyulladt, de akadt olyan is, amitől egyszerűen beragadt az egész szerkezet. Ezek fényében kezdtem el keresgélni az interneten megfelelő motorolajok után, amikor is rábukkantam az olajwebshopra, ami egy olyan cég, ami kifejezetten motorolajokkal foglalkozik, még a speciális agrár szakmában használatos termékekkel is. Ilyen volt – többek között – a Mannol, aminek van több változata is: fűnyírókba, traktorokba, de még külön láncfűrészhez használható motorolajak közül is választhatunk. Ezek szinte mind szintetikus anyagok, ami annyit jelent, hogy mesterségesen állítják elő, aminek nem tudom, hogy örüljek-e, de legalább nem az olajmezőkről van, aminek kitermelése sokkal környezetszennyezőbb. Gondoljunk csak a nagy tankhajók baleseteire!

mannol

Rendeltem is külön mindegyik gépemhez, mert kezdődik a szezon, és ilyenkor nem állhat le a munka, pörögni kell. Az egyik kollégám pont ilyen problémákkal hívott fel a minap, hogy minden olaja vacak, a gépei sorra mennek tönkre, és nem tudja, hogy honnan vegyen, mert azért nem is annyira olcsók. Rögtön ajánlottam neki az olajwebshopot, hogy nézze meg, mert én ott megtaláltam, amire szükségem van, és az ár ilyenkor nem számít, ugyanis csak ezekkel fognak rendeltetésszerűen működni a motorok, főleg hosszútávon. Igazat adott nekem abban, hogy ebben az esetben a minőség tényleg sokat számít, és megkérdezte, hogy én melyik olajat választottam, mert van a honlapon több is. A Mannolt ajánlottam, mert én már kipróbáltam, és tényleg bevált – óriási a különbség az addigiak és e között.
Még a rendelésről érdeklődött, mert ő nem annyira ért az ilyesmihez, ebben még segíthetnék.
Elmondtam neki, hogy több opció is van:
1. Egy pár perces regisztrálást követően a webshop felületen keresztül leadja a rendelést, amit feldolgoznak, majd küldik a terméket 1-2 munkanapon belül.
2. Telefonon keresztül adja le a rendelést, aminek az az előnye, hogy nem kell regisztrálni, és még személyes tanácsadást is kérhet a termékkel kapcsolatban.
3. E-mailben intézi a vásárlást, ami szintén regisztráció nélküli. Ebben az esetben kap egy visszaigazolást, majd ugyanúgy megy a rendelés menete, mint a többinél.

Elégedett volt a lehetőségekkel, és azt mondta, hogy telefonon fog vásárolni, mert nem szeret regisztrálni sehová, plusz folyton elfelejti a jelszavakat, így később nem tud bejelentkezni. Kértem, hogy miután kipróbálta az új olajokat, hívjon fel, mert kíváncsi vagyok a tapasztalataira, ugyanis szeretném megírni egy-két blogbejegyzésben.
Visszatérve az elején említett újrahasznosításhoz, az volt a terv, hogy a kiürült flakonokat nem dobom ki, hanem kimosom, és locsoláshoz használom őket, vagy a használt olajat azokba csapolom le, amit el tudok vinni olyan telepekre, ahol ezek újfelhasználásával foglalkoznak. Egyébként vannak bio motorolajok is, amik kifejezetten környezetbarátok, és kertészként ezt a szempontot mindenképp szem előtt kell tartanom, hiszen eleve a természettel foglalkozom, amire vigyázni kell. Az olajwebshopon is vannak ilyen környezetkímélő termékek, mert már az olajipar is rájött, hogy több figyelmet kell fordítani az életterünkre és a hulladék gazdálkodás innovációiba. Az ilyen bio olajok tökéletes első lépések. Ha belegondolok, a házhozszállítási funkció is környezetbarát, mivel nem száz különféle ember megy el autóval a boltba, hanem egy vagy két furgon járja az utakat, amivel szintén csökken a környezeti terhelés.
Ezek fényében teljes mértékben támogatom a házhozszállítási opciókat, amit az olajwebshop maximálisan kiszolgál.