Elektromos fűtéssel harcolok az élhetőbb környezetért

Már írtam nektek arról egy előző bejegyzésemben, hogy mennyire fontosnak tartom, hogy a szemetünket külön válogassuk, hogy milyen lehetőségek állnak azoknak a rendelkezésére, akik szelektíven szeretnék gyűjteni a szemetüket.

A környezetvédelem minden szempontból egyre fontosabb, az lenne a normális, ha mindenki sokkal jobban figyelne a környezetére és nem kellene folyamatosan azt hangoztatni, mennyire fontos, mert mindenki saját maga felismerné a környezetvédelem szükségességét.

Nem csak a szelektív hulladékgyűjtésben szeretnék tenni a környezetemért. Szép lassan az egész otthonomat környezetbarátabbá szeretném tenni. A „zero-waste”, azaz pazarlásmentes vagy hulladékmentes háztartartás megvalósítására csak a távoli jövőben lesz lehetőségem, de addig is meg szeretném tenni, amit meg tudok.

Szépen lassan, lépésről lépésre kell cselekednem. Át kell gondolnom, hogy a lakásomnak, az életmódomnak mely területeire fér rá a változás, hol bocsátom ki a legtöbb szennyező anyagot és hogyan tudnám sokkal környezetazonosabb, környezetkímélőbb megoldásokkal helyettesíteni ezeket.

A leggyakoribb környezetbarát intézkedés, hogy az emberek napelemet szerelnek fel, így megújuló energia használatával termelhetnek áramot. Én úgy gondolom, hogy nem elég csupán a napelem, hogyha minden mást ugyanúgy hagyunk. Ha már napelemet szereltet valaki, akkor érdemes az egyik legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátásával is foglalkozni. Igen, a fűtésre gondolok. Hiába használunk napelemet az elektromos áram fejlesztéséhez, hogyha a fűtéssel rengeteg káros anyagot bocsátunk ki a légkörbe, vagy ugyanúgy nem megújuló energiaforrásokat használunk.

Sokakban fel sem merül, hogy a fatüzelés, vagy a gáztüzelés mennyire káros lehet a környezetre. Erre is van megoldás, én pedig úgy döntöttem, hogy ezen a nyáron környezetkímélő fűtési rendszerre váltok. A napelemekhez még spórolnom kell egy pár évet, de addig is korszerűsítem a fűtésemet, hogy a napelemek felszerelését követően ne csak áramot termeljek, de ezt az áramot a fűtésemhez is hasznosítsam.

Az elektromos fűtés szerencsére kezd egyre elterjedtebb lenni. Könnyen és olcsón elérhető megoldást nyújt mindenkinek, aki váltani szeretne és a szívén viseli a környezetet.

Természetesen nem csak környezetkímélő szempontból remek választás az elektromos fűtés, ez a módszer a pénztárcánkat is kíméli. Egy egyszeri nagyobb beruházás ugyan, de a fenntartása, a havi fűtésre fordított összeg sokat csökken, így a befektetett összeg hamar meg is térül. Ha pedig napelemekre tudunk váltani, akkor szinte ingyen van a dolog!

Az elektromos fűtésnek számos előnye van. Olcsóbb, mint a hagyományos fűtési rendszerek, illetve sokkal hatékonyabb. A padlófűtés sugárzó módon fűt, nem a levegőt használja a meleg közvetítőjeként, hanem már egyből minket melegít fel a padlóval érintkezve. Ha egy jó, hozzáértő kivitelezőt sikerül találnunk, akkor pedig nagyon hosszúéletű is lehet a fűtésünk. Ha AHT fűtőszálas megoldást választunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy biztonságos, energia és költséghatékony módon nagy területen fűthetjük fel a lakásunkat. Teljesen egyenletes fűtést biztosít az elektromos fűtés.

Már kész ingatlanokba is telepíthető, szinte bármilyen burkolat alá tehetők az elektromos fűtőszőnyegek. Ami engem a legjobban meglepett, hogy nem csak a padló alá lehet letenni a fűtőszőnyegeket, bár ez a legelterjedtebb módja. Az AHT elektromos fűtőszőnyegek ugyanis a falba vagy a mennyezetre is tehetők, így a megrendelő dönti el, honnan szeretne fűteni.

Szinte minden burkolat alá elhelyezhető fűtőszőnyeg, így nem kell teljesen megváltoztatni a lakásunk kinézetét a fűtés szerelés miatt.

Én ezen a nyáron döntöttem úgy, hogy padlófűtésre váltok. A munkálatok kivitelezéséhez mindenképpen egy szakértő csapatot szerettem volna felkérni. Én az elektromos fűtés módjai közül a padlófűtést választottam. Az elektromospadlofutes.info oldalon néztem utána mindennek az elektromos fűtés telepítésével kapcsolatban és végül úgy döntöttem, hogy itt fogok árajánlatot is kérni. miután pontosan kiszámoltuk, mekkora területre szeretnék padlófűtést kérni, egy igen kedvező árajánlatot kaptam, amire természetesen rá is bólintottam, így a munkálatok nem sokkal később kezdetüket vették.

elektromos fűtés
elektromos fűtés

Gyorsan dolgozó, kifejezetten profi, hozzáértő csapat dolgozott a fűtésrendszerem korszerűsítésén. A radiátoroktól pedig ezennel el is búcsúzhattam. Ugyan még meleg van, ezért nem próbáltam ki az elektromos fűtés rendszeremet, de nagyon jónak tűnik, főleg az erről olvasott vélemények alapján. Végre egy lépéssel közelebb kerültem az álmaim környezetbarát lakása felé, és amíg nincsen napelemem, egy kicsit addig is tudok spórolni a fűtésen.