Hulladék gazdálkodás és a konyhabútor

Általában nagy vitákat szokott eredményezni kis családomban a hulladék gyűjtésének kérdése. Én megrögzött környezetvédőnek vallom magam, ezért mindent megteszek, hogy a hulladék gazdálkodás ésszerűen működjön különböző kis közösségeken belül is.

Múlt hónapban próbáltam édesanyámékat rávenni, hogy újítsák fel a konyhabútoruk szemét tároló részét. Ezzel megszűnne a rendszeres felfordulás, amit a szemét külön gyűjtése okoz. Édesapám sajnos hajthatatlan, szerinte felesleges addig ezen aggodalmaskodni, amíg Magyarországon a hulladék gazdálkodás nem megfelelő körülmények közt zajlik. Gondol ezalatt arra, hogy a hétköznapi emberek hiába gyűjtik külön a fém, papír és műanyag hulladékot, ha a kukásautóban végül úgy is egy helyre gyűjtik az összeset. Ezután igyekeztem elmagyarázni, hogy ez egyfajta átnevelése egyelőre az embereknek, a szemét válogatása muszáj, hogy gépek segítségével jöjjön létre, hiszen így kevesebb a hibázási lehetőség, mint ha ugyanezt a munkát emberekre bíznák, ne adj isten készpénznek vennék azt, hogy otthon, a saját házában, mindenki megfelelően végzi el ezt a feladatot.

Édesanyám persze egyből kapott a vásárlás lehetőségén, így el is kezdtünk keresgélni különböző konyhabútor elemeket a konyhabútorom.hu weboldalon. Hosszú órákat töltöttünk az internetet böngészve különböző elemek keresgélésével, a végén odáig jutottunk, hogy már az egész konyhát fel akarja újítani. Természetesen szelektív kukákat és hozzá tartozó tároló elemeket még mindig nem vettünk, pedig két áruházba is elrángatott magával, és a lábunkat is lejártuk a nemes cél érdekében, de a csillogó bútorok és gépek világa annyira magával ragadta, hogy végül már elfelejtette a vásárlás eredeti okát.

Rádöbbentem, hogy egyszerűbb lesz, ha ezt a kérdéskört inkább egyedül oldom meg, ezért meggyőztem páromat, hogy keresgéljünk a szülők nélkül, és lepjük meg őket ezzel a kedves kis ajándékkal. Így nem titkoltan pénzt és időt is megspórolhatunk. Szerencsére mindösszesen negyed órát vett el az életünkből, mire a konyhabútorom.hu weboldalon megtaláltuk a hőn áhított bútorelemeket, kezdve az elkülönülő, billenő tárolóktól, folytatva a préselő gépig, és a mindezeket esztétikusan egybefogó szekrényelemig.

Meg is érkezett hamarosan a rendelésünk, és egy szép szombat délutánon a konyha kitakarítása és rendberakása után kicseréltük a régi, elavult bútorokat, a szép, csillogó, környezetbarát újakra. Ha már ennyire benne voltunk a takarításban, nekiálltunk lomtalanítani is, melynek során rengeteg felesleges holmitól szabadulhattunk meg, többek közt öcsém tönkrement bukósisakjától is. Erről bővebben a lomtalanítás és bukósisakok cikkemben olvashat a kedves érdeklődő.