Gyűjtsd szelektíven a szemetet, de fogorvoshoz se felejts el menni!

Már a legtöbb általános iskolában is, sőt, már óvodákban ott figyel a sárga konténer, más-más színű fedelekkel a tetején. Ezek az úgy nevezett szelektív hulladékgyűjtők arra valóak, hogy már kisgyerekkorban megtanulja az ember, lehetősége van egymástól elszeparálva gyűjteni a felesleges hulladékot, ezzel nem károsítva a környezetet és lehetőséget adva a szemét újrahasznosítására. Én ezt remek ötletnek tartom, hisz így csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunk mértékét. Otthon nálunk is vannak ilyen szelektív hulladékgyűjtők és a kis családom minden tagja rendszeresen használja is őket. Mi már ilyen szellemben neveljük a gyermekeinket, hisz övéké a jövő és annak tisztaságáért nekik is tenniük kell.

Szóval nálunk minden reggel úgy kezdődik, hogy megnézzük a kölykökkel, mik kerültek előző nap a konténerekbe. Van, mikor nem jut minden napra valami, de ennek csak örülünk, hisz ez azt jelenti, aznap nem fogyasztottunk olyan terméket, aminek a csomagolása káros lehet a környezetre. Egyik reggel azonban a férjem, Géza nem jött ki reggelezni a szokásos időben, vissza is mentem hozzá a hálószobába, hogy megnézzem, nincs-e valami baja. Szegény még az ágyban feküdt és a fogát fájlalta. A bölcsességfog fájdalom nagyon kellemetlen tud lenni, főleg, ha olyan erős, hogy az embert zavarja a hétköznapi tevékenységében. Aznap Géza be sem ment dolgozni, mivel nem akart szűnni a fájdalom, hiába vett be erős fájdalomcsillapítót is. Este, mikor hazaértem a munkából, még mindig nagyon bágyadt volt, ezért leültem, hogy keressek neki egy jó fogászatot, ahol megnézik, mi a baja. Több hely telefonszámát is kigyűjtöttem, majd másnap reggel felhívogattam őket reggeli közben. Ugyan Géza addigra már jobban érezte magát, de még mindig érezte a fájdalmat, szóval aggódni kezdtem, hogy nagy a baj. Egy klinika kivételével mindenki csak hetekkel később tudott volna időpontot adni, kivéve a Kacsa utcait, ahol már arra a hétre kaptunk időpontot ingyenes állapotfelmérésre. Géza nagyon örült, hogy megoldódni látszik a problémája és én is boldog voltam, hogy mihamarabb rendbe jöhet majd.

Az időpontra én vittem el őt, mert aznapra megint előjött az őrjítő fájdalom és nem akartam, hogy ilyen állapotban vezessen. A gyerekek szerencsére iskolában, óvodában voltak, engem pedig elengedett pár órára a főnököm. Géza betegszabadságot vett ki, amit nem is csodálok, még látni is rossz volt, ahogy eltorzult arccal szorítja a jeges kötést az arcához. Mikor odaértünk a klinikára, nagyon kedves fogadtatásban volt részünk. Leültetett és csupán csak pár percet kellett várni, máris szólítottak minket. Odabent a doktor alaposan megvizsgálta Géza fogazatát és megállapította, hogy elég erősen be van gyulladva a bölcsességfoga. Kapott rá fájdalomcsillapító injekciót és három nappal később, a kontrollon közölték vele, hogy mivel nem enyhült a duzzanat, kénytelenek lesznek műtétileg eltávolítani a fogát. Kicsit megijedtünk mindketten, rajta is láttam, hogy elsápadt. Még egyikünknek sem volt ilyen beavatkozása, ezért nem tudtuk, milyen lesz, hogy zajlik a dolog és mennyire fog fájni. Megnyugtatta Gézát az orvos, valószínűleg ő is látta rajta, hogy aggódik. Szépen elmondta nekünk, mivel jár a beavatkozás és azt mondta, nem fog fájni, rendesen érzéstelenítik a kezelt területet, mielőtt elkezdik a műtétet. Otthon Géza még mindig aggodalmaskodott kicsit, ezért ő is megnézte magának a fogászati klinika honlapját, ahol részletes leírást talált a fog műtéti eltávolításáról. A szöveg könnyen érthetően volt megfogalmazva olyan laikusok számára is, mint mi és meg is nyugtatta őt, mert kellő információt szerzett a közelgő műtétről ezáltal.

Mikor eljött a nagy nap, ismét én kísértem el a fogászatra. Odakint vártam meg, míg végeznek vele, mert tudtam, nem bírnám ezt végignézni. Mikor végeztek, Géza kisétált a kezelőből és mosolygott, már amennyire tudott. Igaz, beszélni még nem nagyon tudott, de felmutatta hüvelykujját, ezzel jelezve nekem, hogy minden rendben volt és nem is fájt a beavatkozás, pont, mint ahogy a doktor elmondta és ahogy a honlapjukon is szerepelt a kezelés leírásában. A műtét és a kontrollok ára nem volt megterhelő a pénztárcánkra nézve és a rendelő felszereltsége, az alkalmazottak hozzáállása sem hagyott kívánnivalót maga után. Biztos vagyok benne, hogy valamelyikünknek fogászati ellátásra lesz szüksége a jövőben, csakis őket fogjuk keresni.