Fenntarthatóbb jövő

Mióta lehetővé tették a lakossági szelektív hulladékgyűjtést és minden lakóházhoz biztosítottak külön műanyag és papírgyűjtőket is, én teljesen átálltam erre a módszerre. Szerencsére egyre többen alkalmazzák ezt a lehetőséget, a baráti és ismeretségi körömben szinte mindenki.

Barátnőmmel mi elég tudatosan és lelkiismeretesen rendezgetjük a hulladékot. Tényleg odafigyelünk rá, hogy megfelelően legyen gyűjtve minden és már teljesen az életünk részévé vált. Egyáltalán nem jelent plusz fáradalmakat. Ebből a lelkiismeretességből adódóan például az elemeket és a fáradt olajat is mindig az erre a célra kihelyezett tárolókba szoktuk tenni.

Sajnos mindkettőnk munkaköre sok nyomtatással jár, de az ehhez felhasznált papírt is próbáljuk minimalizálni. Tényleg csak a legszükségesebb esetben kinyomtatni és amit csak lehet azt a laptopon elintézni.

Gyűjtsük szelektíven a tintapatront is!

Múlt héten történt, hogy az otthoni nyomtatóból kifogyott a tintapatron, ezeket eddig visszaraktuk a patronok eredeti tároló dobozába, de most megtelt a doboz. Kicsit gondban voltunk vele, hogy hogyan tudnánk megtisztítani vagy egyáltalán melyik szelektívben tudnánk elhelyezni. Az is felmerült, hogy ezekre is lehetséges, hogy van valami külön gyűjtő, esetleg pár bolt foglalkozhat vele, hogy visszaveszik ezeket a termékeket, ezért nem is dobtuk ki eddig. Az az ötletem támadt, hogy felhívok egy ezzel foglalkozó céget és kikérem a tanácsukat, illetve akkor már megkérdezem arról is őket, hogy esetleg náluk le lehet-e adni a rossz vagy kifogyott ilyen jellegű termékeket.

A nyomtatoalkatresz.hu nevű webshopot hívtam fel, ahol a munkatárs készséggel állt rendelkezésemre. Elmondta, hogy még nem annyira elterjedt, hogy az ilyen kellékeket hozzájuk vissza lehessen küldeni, de igazából nincsen akadálya. Egy olyan kérdése is volt, hogy milyen márkájú a tintapatron. Ez azért volt fontos, mert ők csak olyat márkájú kelléket tudnak visszavenni, amilyen márkájú termékeket forgalmaznak, ez teljesen érthető is.

A beszélgetésünk alatt megnéztem, hogy egy HP tintapatron -ról van szó, ami szerencsére szép számmal megtalálható az ő kínálatukban is. Kaptam is az alkalmon és akkor már rendeltem tőlük egy új tintapatront a nyomtatóba. Illetve akkor meg tudtuk beszélni, hogy a kiszállítással foglalkozó kollégának adom majd a régit, amikor kihozza a rendelt terméket. Ennek örültem is, mert így a kellemest összekötöttük a hasznossal. Megmondtam a nyomtató pontos típusát, így be is tudták azonosítani, hogy milyen HP tintapatronra van szükségem.

A nyomtatóalkatrész.hu széles termékkínálata

Egyébként a nyomtatóalkatrész.hu nagyon jó kis weboldalnak tűnik. Rengeteg féle alkatrészt tudunk rajta találni akár tintasugaras, akár lézeres a nyomtatónk. A lézeres nyomtatókhoz vannak boxaik, transzferjeik és dobjaik. Ezenkívül több, mint 10 különböző márkatípusokhoz tudunk rendelni tonert a lézeres nyomtatókhoz. Tonerek között megkülönböztethetünk sima tonert és utángyártott tonert, amely talán fenntarthatóbb megoldást jelent.

Papírok között is van lehetőségünk válogatni a kiszerelések méretétől elkezdve a márkákon át a lézeres fotópapírig bármelyiket tudjuk választani. Az még pozitívum, hogy mennyiségi kedvezményt biztosítanak, ha több csomag terméket is vásárolunk és a csomagoknak lehetnek különbözőek is.

Ezenkívül három gyártó festékszalagjait és filmjeit tudjuk megvásárolni a boltnál. Ezeket többnyire mátrix és címke nyomtatókhoz használják. Gyakorlatilag ez egy festékkel átitatott szalag, amelynek a színét a nyomtatáskor a festékszalag kicserélésével tudjuk megváltoztatni.

Külön jó hír volt, hogy a rendelés összegétől függetlenül ingyenessé tették a kiszállítást. Tehát gyakorlatilag kihozzák az új patront és elviszik a régit és ez nekem csak egy telefonhívásba került, ez nagyon szimpatikus hozzáállás a webshoptól.