Napelem fűtés a még környezetbarátabb élethez

Környezettudatosan élni nem olyan egyszerű dolog, mint azt elsőre gondolnánk. Ehhez egyfajta gondolkodásmódot is el kell sajátítani, nem csak eszetlenül kapkodni mindenhez, amit zöldnek vagy öko-nak titulálnak. Aki így cselekszik, az jellemzően divatból teszi, de amint nem irányul rá ekkora figyelem, vagy természetessé válik (ez lenne a legjobb), azonnal visszatér a régi kerékvágásba. Az egyik első és legfontosabb, amit megtehetünk, hogy úgy gazdálkodunk a hulladékunkkal, hogy nem helyezünk még nagyobb terhelést a környezetre. Én a párommal például már évek óta szelektíven gyűjtöm a szemetet, és megdöbbentő módon azóta van, hogy szemétnapon ki se tesszük a kommunális kukát, mert nem gyűlik össze annyi. Maximum egy zsák, de olyan is volt, hogy még annyi sem. Megdöbbentő, de így van. Ennél persze már csak feljebbi lépcsőfokok vannak, mint például a napelem fűtés, amivel teljesen károsanyagkibocsájtás-mentessé teheted az otthonod fűtésrendszerét, de persze ennek vannak feltételei.

Napelemes rendszert persze nem mindenki engedhet meg magának, legalább is nem úgy, hogy zsebből kifizeti az egészet. Ezt elég kevesen tehetik meg, és mi sajnos nem vagyunk köztük. Már alapból egy olyan országban élni, ahol a legtöbb embernek nem, hogy megtakarítása nincs, de egyik adósságból veri magát a másikba, nem sok jó kilátással rendelkezik a lakosság. Mi is fogjuk még egy darabig fizetni a lakáshitelünket, így hát komolyabb összeget összespórolni még jó ideig nincs esélyünk. Napelem rendszert viszont nagyon szerettünk volna, mert nekünk a tudatos hulladékgazdálkodás már közel sem volt elég. Amikor beköltöztünk, az egyik első dolgunk volt felszámolni a régi gázfűtést, és lecserélni elektromos fűtőtestekre, azonban ez okozott némi többletköltséget. Mivel vidéken az áram jóval drágább, mint nagyvárosokban, így a téli hónapokban meg kellett barátkoznunk azzal, hogy bizony hűvös van a lakásban. Ebben lenne számunkra óriási segítség a napelem fűtés, mert rengeteget spórolhatnánk vele.

Folyamatosan keresgéltem az interneten, hátha ráakadok valami megoldásra, hogyan tudnánk mégis előteremteni a szükséges forrást, mert hosszú távon így nagyon nem járunk jól. Különböző fórumokat is kutattam, hátha a nyomára akadok a megoldásnak, és így is lett! Egy bejegyzés kommentjeiben többen is egyetértettek abban, hogy egy belinkelt napelemes cég a legjobb az országban, hiszen olyan informatív és tartalommal teli oldalt üzemeltetnek a csúcs szuper szolgáltatásuk mellé, hogy az valami egyedülálló. Örültem, hogy a weboldaluk is közzé lett téve, különös tekintettel a napelemes pályázati lehetőségekre, mert enélkül nem biztos, hogy a nyomára akadtam volna. Így viszont nagyon egyszerűen és gyorsan fel tudtam őket keresni, és egyet kell, hogy értsek a hozzászólókkal: valóban nagyon értékes ez a cég és webhely!

Leírtak mindent a jelenlegi napelemes támogatási rendszerről, vagyis a kedvezményes, 0%-os hitelről, amit az MNB kínál, és amit végül úgy döntöttem, hogy én sem szalasztok el. Annyi a lényege az egésznek, hogy 10% önerő mellé lehet napelemes célra igényelni a fennmaradó 90%-ot, és a futamidőt akár 20 évre is ki lehet tolni, alacsonyabb törlesztőrészlet mellett. Ez pontosan az, amire nekünk volt szükségünk, hiszen a már meglévő részletek mellé már nem tudtunk volna olyan sokat bevállalni. Így viszont pont addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér, és nem kell különösebben semmiről lemondanunk annak érdekében, hogy fenn tudjuk tartani magunkat. Ellenben az évek előrehaladtával szépen kifizetjük a tartozást, és addig is termel nekünk a rendszer! A napelem fűtés sokkal gazdaságosabb, mint simán csak a hálózatról üzemeltetni az elektromos fűtőtesteket, és mindemellett a szomszédok is irigyek lehetnek ránk, amiért nekünk van, nekik meg nincs. Hátha ezzel sikerül divatot teremtenünk, és a többiek is elkezdenek szépen, sorban beállni a környezettudatosok táborába!